ΜΙΑ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ



ΜΙΑ Η θΡΗΣΚΕΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ
Του Πρωτοπρεσβυτέρου
π. Γεωργίου Ηλιόπουλου

Φίλοι μου, τα τελευταία χρόνια παρατηρεί κανείς το φαινόμενο «του εκφυλισμού» το οποίο σαν ένα άλλο τσουνάμι εξαπλώνεται και παίρνει λίαν ανησυχητικές διαστάσεις στην ταλαίπωρη πατρίδα μας, τόσο στην πολιτική και κοινωνική, όσο και στην θρησκευτική ζωή του λαού μας. Είναι πλέον ολοφάνερο ότι όλα σ' αυτόν τον τόπο σήμερα ευρίσκονται υπό αμφισβήτηση.
Βλέπετε πρώτον, ότι το ξένο στοιχείο (ανθρώπινο)
που εισήλθε και εισέρχεται στην χώρα μας- εννοώ τους μετανάστες - μετέφεραν στις αποσκευές τους και όλα εκείνα τα της χώρας των, την κουλτούρα των, και φυσικά να τα βιώνουν και να πολιτεύονται όπως εκεί και εδώ στην πατρίδα μας.
Δεύτερον, η μετανάστευση λοιπόν στο εξωτερικό μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων για σπουδές και εργασία είχε ως αποτέλεσμα κατά την επιστροφή των να μεταφέρουν και αυτοί εκτός των άλλων και κάποιες  ξενόφερτες  ιδέες και στοιχεία τα οποία επηρέασαν σε ένα βαθμό την Ορθόδοξη πίστη των. Ένεκα τούτων δίδεται η απάντηση στο ερώτημα: πώς συμβαίνει να παρατηρούνται τόσες ραγδαίες αλλαγές στους διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής των Ελλήνων; Η απάντηση λοιπόν είναι: τα όποια ποικίλα ξένα στοιχεία παρύσφρισαν στην ελληνορθόδοξη κουλτούρα μας είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων ώστε ο εκφυλισμός των πάντων να είναι πλέον ορατός , να μας αλλοιώνει συνεχώς την ελληνορθόδοξο ταυτότητά μας με ότι συνεπάγεται αυτό. Δεν προτίθεμαι να αναφερθώ σ' όλο το φάσμα του εκφυλισμού, στους διάφορους τομείς αλλά θα περιοριστώ σε εκείνο και μόνο δηλαδή, τον θρησκευτικόν. Είπε και έγραφε ένας μεγάλος άνδρας «η θρησκεία μου σωστή ή λάθος και το έθνος μου σωστό ή λάθος πρέπει να εγκαταλειφθούν μια για πάντα στην πλανητική εποχή θεωρώ ότι εν πολλοίς η θέση του αυτή ευρίσκει πολλούς αποδέκτες στην εποχή μας. Φίλοι μου πολλάκις προβληματίζομαι στο άκουσμα από μεγάλη πλέον μερίδα των ορθόδοξων Ελλήνων της άποψης ότι όλες οι θρησκείες είναι ίσες και όμοιες,  άρα και η δική μας ορθόδοξη θρησκεία είναι η μια σαν όλες τις  άλλες ανά τον κόσμο, διότι όλα τα πιστεύω - θρησκεύματα σαν ανθρώπινα κατασκευάσματα δημιουργήθηκαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων και επικοινωνούν με το Θεό μέσω ορισμένων τελετουργικών τύπων. Προσωπικά συμφωνώ και αρκετοί από σας ευλογημένοι αναγνώστες ότι κάπως  έτσι έχουν τα πράγματα για τις «υποτιθέμενες θρησκείες» ποτέ όμως δεν ισχύει το ίδιο με την ορθόδοξη θρησκεία διότι αυτή και μόνον αυτή είναι η μόνη αληθινή όπως θα αποδειχτεί στην συνέχεια μ' όσα ακολουθούν τα οποία δικαιώνουν απόλυτα αυτό μας το πιστεύω. Και ιδού: «όλες οι πίστεις είναι  ψεύτικες , τούτο  εκατάλαβα  αληθινόν, ότι μόνη πίστις των ορθόδοξων χριστιανών είναι καλή και αγία... και να ευφραίνεστε όπου είστε ορθόδοξοι χριστιανοί και να κλαίεετε δια τους ασεβείς και αιρετικούς όπου περιπατούν στο σκότος (Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός).
Ας ενθυμούμε την πρώτη εντολή από τις δέκα που έδωκε ο Θεός στον Μωυσή: (Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου... δια σε δεν υπάρχουν άλλοι θεοί πλην εμού» και φυσικά τίθεται πάνω σε αυτή την εντολή το ερώτημα: ναι μεν συμφωνούμε... αλλά ποιος είναι Ένας Κύριος και αληθινός Θεός, πώς γίνεται γνωστός και ποια θρησκεία ομιλεί περί Αυτού; Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τον Αγιο Αθανάσιο τον Σιναιτη ο οποίος γράφει: «η ορθοδοξία έχει την απόλυτον αλήθεια περί της φυσικής και μεταφυσικής πραγμαπκότητος και ότι φορεύς της απολύτου αλήθειας είναι ο Ιησούς Χριστός .Ακολουθεί πάνω στο ίδιο ερώτημα η θέση του Αποστόλου των Εθνών: «Ο Χριστός είναι ο θεός των όλων ο οποίος γεννήθηκε από τον Πατέρα πριν από κάθε δημιουργία. «Έχοντας τη μορφή του θεού ο Υιός άδειασε τον εαυτόν του για να λάβει τη μορφή ενός δούλου και με αυτόν τον τρόπο εξιλέωσε την εκκλησία με το ίδιο του τo αίμα που ήταν το αίμα του θεού» Επίσης, η μαρτυρία του αγαπημένου μαθητή του Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου : «Αυτός ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός θεός και ζωή αιωνίως». Στο σημείο αυτό ο άλλος ιερός Ευαγγελιστής διαψεύδει τους όποιους ψευδοπροφήτες που ισχυρίζονται ότι είναι απεσταλμένοι του αληθινού θεού κατά απόλυτον και αυστηρών λόγον: «Ουδείς άλλος γνωρίζει σε βάθος αλλά και στην ουσία τον Θεό Πατέρα παρά μόνο ο Υιός δηλαδή ο Ιησούς Χριστός (Ευαγγελ. Ματθαίος) . Από την πλειάδα των αγίων της εκκλησίας μας έρχεται τώρα μια μεγάλη μορφή και ομολογεί:«Ο Χριστός είναι ο Κύριος στον οποίο ο Πατέρας έδωσε δόξα στα δεξιά Του... και αυτός αιώνιος αρχιερεύς Υιός του Θεού ο οποίος θα έρθει για να κρίνει ζώντας και νεκρούς (Αγ. Πολύκαρπος Σμύρνης). Θα κλείσω την παράθεση ομολογιών των ομολογούντων τον λόγον της αληθείας με έναν σύγχρονο γίγαντα της ορθοδοξίας ο οποίος γράφει : " Η ορθόδοξος πίστις και ο πλούτος της παραδόσεως της με κέντρο τον θεάνθρωπον Ιησούν είναι ο αληθινός ρυθμός της ζωής του σύμπαντος. Εάν αλλάξει αυτός ο ρυθμός θα καταστραφεί ολόκληρος η δημιουργία (π.  Ιουστίνος Πόποβιτς)
Σύμφωνα λοιπόν φίλοι μου μετά ανωτέρω εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ουσία της αληθινής πίστεως ευρίσκεται μόνον στην ορθόδοξη θρησκεία και μάλιστα εις αυτό τούτο το πρόσωπο του Ιησού Χριστού με το οποίο  κάθε πιστός έρχεται σε επικοινωνία δια των ιερών μυστήριων της ορθοδόξου εκκλησίας με σκοπό την σωτηρία του. Και επειδή άλλος δρόμος δεν υπάρχει και επειδή ο θεός «Πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι» και δια τον φόβον απώλειας τινών χριστιανών ορθοδόξων, χαλαρών τη πίστη, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συμβουλεύει: «εάν κανείς σας επισκέπτεται και δεν φέρει την διδαχήν αυτή , μη δέχεσθε αυτόν προς φιλοξενίαν στο σπίτι σας και ούτε χαιρετισμό να απευθύνετε προς αυτόν» (Εάν ακούετο ο λόγος αυτός δεν θα είχαμε παραδείγματος χάριν τόσους μεικτούς γάμους με ότι συνεπάγεται αυτό και άλλα παρόμοια τινά).
Φίλοι μου αυτή η αλήθεια που  εμπεριέχει η ορθόδοξη θρησκεία και μόνον αυτή κληρονομήθηκε μόνο από την Ορθόδοξη Εκκλησία από τον πρώτο αιώνα και τους Αποστολικούς Πατέρες και συνεχίζει να διακηρύσσεται έως σήμερα από τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Εμείς οι πιστοί έχομεν «Ιεράν υποχρέωση να μείνουμε αμετακίνητοι και να κρατούμε σφικτά τις παραδόσεις αυτές που εδιδαχτήκαμε είτε με τον προφορικόν λόγον είτε με τις επιστολές (Απ. Παύλος). Ακόμη οφείλομεν «υπέρ αυτών των αληθειών τους τέκνοις υμών διηγήσασθε και τα τέκνα υμών και τοις τέκνοις αυτών και τα τέκνα αυτών εις  γενεάν ετέραν (πρ. Ιωήλ).
Κλείνοντας σεβαστοί μου αναγνώστες , που όπως εγώ προβληματίζομαι και αγωνιώ έτσι πιστεύω και εσείς ας σταματήσω μεν εδώ και τώρα την ισοπέδωση με τον εκφυλισμό των πάντων κυρίως της Αγίας μας Ορθόδοξης Πίστεως. Και όσον αφορά αυτούς τους λαούς που ζουν στο σκοτάδι, δηλαδή τους μη ορθόδοξους, δια τους οποίους ο Κύριος είπε: « και άλλα πρόβατα έχω α ουκ εστιν εκ της αυλής ταύτης κακείνα με δει αγαγειν  και της φωνής μου ακούσουσιν και γενήσετε μια ποίμνη , εις ποιμήν» αυτούς λέω να τους ΑΓΑΠΟΥΜΕ, να δείχνουμε ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ, κυρίως όμως να προσευχόμαστε  υπέρ αυτών, διότι και αυτοί παιδιά του ενός και αληθινού Θεού είναι, με το αίτημα όπως ο κύριος ανοίξει τους πνευματικούς τους οφθαλμούς και τους οδηγήσει στο Αληθινό Φως και ακούσουν τη φωνή του: «Δεύτε πάντες προς  με  καγώ  αναπαύσω ημάς .




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου