ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Νο4 - Διασκέδαση ή ψυχαγωγία; Χριστιανισμός και πνευματικά όρια.

Διασκέδαση ή ψυχαγωγία;
Χριστιανισμός και πνευματικά όρια.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε χώρους όπου αναζητούμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα με όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες που τη συνοδεύουν. Θέλουμε να βρεθούμε με τους φίλους μας, να πάμε μια βόλτα, να διασκεδάσουμε σαν νέοι άνθρωποι, να κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε συχνά, μια συγκέντρωση, να χορέψουμε, να πούμε δύο αστείες κουβεντούλες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: με ποιους φίλους βρισκόμαστε; Ποιο δρόμο επιλέγουμε για να κάνουμε αυτή τη βόλτα; Διασκεδάζουμε απλά (και πώς διασκεδάζουμε) ή ψυχαγωγούμαστε; Σε τι είδους συγκεντρώσεις πάμε; Και για να μη βγάλουμε τους εαυτούς μας απέξω: τι συγκεντρώσεις οργανώνουμε; Πώς χορεύουμε; Τι λένε τα μάτια μας και το στόμα μας; Μήπως βρίσκουμε την ευκαιρία να δείξουμε έναν εαυτό εκτός πνευματικών ορίων; Και αντίστροφα: Μήπως, πολλές φορές, ντρεπόμαστε να δείξουμε αυτό που πρεσβεύουμε σαν ταπεινοί πάντα χριστιανοί;
Ναι, πρέπει να ψυχαγωγούμαστε, πρέπει να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, να συναναστρεφόμαστε με τον κόσμο, αλλά να μας μένει μετά ΠΑΝΤΑ το χαμόγελο και όχι η θλίψη και οι ενοχές. Μια μικρή προσευχή πριν φύγουμε από το σπίτι μας, μπορεί να αποτρέψει πολλά και να μας διαφυλάξει από πολλές κακοτοπιές.
Μα πάνω από όλα αν έχουμε στην καρδιά μας το Χριστό, θα μας βοηθήσει να μην αποπροσανατολιστούμε από το δρόμο του και έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε με το χαμόγελο και το αγνό βλέμμα προς τον συνάνθρωπό μας, έχοντας απολαύσει μία ευλογημένη ψυχαγωγία και όχι στιγμές μάταιης διασκέδασης.
Ας έχουμε στο νου μας ότι ο Θεός χαίρεται όταν κατοικεί στην ψυχή μας.

Γκολφινοπούλου Μιχαλίτσα
Οικονομολόγος


ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Άλλοτε-σε περασμένες εποχές-το άγχος δεν ήταν άγνωστο. Αποτελούσε θλιβερό μεν φαινόμενο της ζωής του ανθρώπου, όμως πολύ περιορισμένο σε έκταση και σε ένταση. Στην εποχή μας, δυστυχώς, αποτελεί καθολικό φαινόμενο, που κατακτά μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πλουσίους και φτωχούς, ανθρώπους που ζουν και την αστική και την ζωή της υπαίθρου. Γεγονός πάντως αναντίρρητο είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αγχώδης. Το άγχος αποτελεί κύριο γνώρισμά του. Γι’ αυτό και ο αιώνας μας ονομάσθηκε και <<αιώνας του άγχους>>.
Αυτό ακριβώς το φαινόμενο, το τόσο ανησυχητικό, θέτει ενώπιόν μας το ερώτημα: τι είναι το άγχος;
Άγχος είναι μια παρατεταμένη αγωνία, μια συνεχής και έντονος στενοχώρια, ένας αδικαιολόγητος διαρκής φόβος, μια αόριστος καταπιεστική ανησυχία για το παρόν και το μέλλον και για κάθε υπόθεση, ένα σφίξιμο και πλάκωμα της καρδιάς-χωρίς καρδιακή πάθηση. Είναι μια συνεχής υπερένταση, ένας αδιάκοπος εκνευρισμός, ένα αίσθημα κόρου, ένα διαρκές και ακαθόριστο ανικανοποίητο, μια συνεχής μεμψιμοιρία και τάση φυγής από την πραγματικότητα.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ-ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Οι συνέπειες του άγχους όπως μας τις παρουσιάζουν οι ειδικοί και πέφτουν και στη δική μας αντίληψη είναι οι εξής: α)Πηγή και τροφός νευρώσεων, β)Καρδιοπάθειες, γ)Αυτοκτονίες και δ)Δημιουργία προβληματικών ατόμων. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που μας οδηγούν σ’ αυτή την διόλου ευχάριστη κατάσταση; Βασικότερος λόγος θεωρείται η απουσία ζωντανής και ολοκληρωμένης πίστης. Ακολουθεί η αντιπνευματική ζωή, μορφές και εκδηλώσεις της οποίας είναι:1.Η εξωστρέφεια, 2.Η βιοτική μέριμνα, 3.Το κοσμικό φρόνημα, 4.Η απολυτοποίηση του σχετικού, 5.Τα ατακτοποίητα προβλήματα, 6.Η στενοχώρια, και 7.Η έλλειψη πνευματικής τροφοδοσίας. Τρίτος κατά σειρά λόγος εμφανίσεως άγχους είναι ο εγωισμός μας ο οποίος συγκρουόμενος προς την πραγματικότητα δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις.
Εφόσον, όπως και προηγουμένως αναφέρθηκε, η απουσία ζωντανής και ολοκληρωμένης πίστης αποτελεί τον βασικότερο λόγο δημιουργίας του άγχους, ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για την απουσία της: O πολυγραφότατος ψυχίατρος Α. Ασπιώτης λέει τα εξής:<>. Και ο Compton, ο μεγαλύτερος φυσικός της Αμερικής, αναφέρει:<<μία μόνο βάση για την ειρήνη του κόσμου και την συνεχή πρόοδο του ανθρώπου υπάρχει. Είναι η ζωντανή και συνεχής πίστη. Η πίστη είναι θετική κατάσταση. Βλέπει προς το μέλλον. Ενθαρρύνει τον άνθρωπο για να κάνει κάθε έργο. Δίνει είς αυτόν την πεποίθηση για την νίκη. Ενισχύει την εμπιστοσύνη του και το φρόνημά του. Η πίστη υπό την ευρυτάτην αυτής άποψη δείχνει τον άνθρωπο ως παιδί του Θεού εξουσιοδοτώντας τον να συμμετάσχει και στην πέραν του τάφου ζωή>>.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλοί τρόποι θεραπείας του άγχους, επειδή όμως τα αποτελέσματά τους θα αργήσουν να φανούν κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί βαρύτητα σε μία εύκολη και προσιτή σε όλους άσκηση εκτονώσεως! Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά μας δίνονται αφορμές στενοχώριας και αναστατώσεως, κάτι πολύ φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να αφήνουμε την κατάσταση αυτή της στενοχώριας να χρονίζει μέσα μας περισσότερο από λίγα λεπτά της ώρας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε κάποιο τρόπο ώστε να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από αυτή την κατάσταση, το συντομότερο. Τρόποι εκτονώσεως υπάρχουν πολλοί: Λίγα λόγια προσευχής, λίγη μελέτη από την Αγ. Γραφή ή άλλο πνευματικό βιβλίο, μερικές λογικές ή πνευματικές σκέψεις, το να φιλοσοφεί κανείς το πράγμα και να πείθει τον εαυτό του και να απομακρύνει την στενοχώρια, μία συζήτηση με κάποιον, λίγη ψαλμωδία, κάποια απασχόληση από μια εργασία, ένας μικρός περίπατος, ή, τέλος, η χρησιμοποίηση κάποιου άλλου μέσου που προσιδιάζει στο χαρακτήρα μας και μας βοηθεί στην εκτόνωση αυτή. Δύο πράγματα χρειάζεται να προσέξουμε για να φέρουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρώτο: Η εκτόνωση αυτή να γίνει σύντομα, το αργότερο μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας. Και δεύτερο:Η εκτόνωση να είναι πραγματική και όχι πλασματική. Ας δοκιμάσουμε επιμελώς επί ένα μήνα την αδάπανη αυτή πνευματική άσκηση και ασφαλώς θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο άγχος μας.

Ανδρουτσοπούλου Φωτεινή,
Καθηγήτρια Αγγλικών.


Νανοτεχνολογία: πολύτιμος σύμμαχος ή επικίνδυνος εχθρός

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και γενικότερα για την νανοτεχνολογία. Τον κλάδο, αυτό, της επιστήμης που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογιών στο μέγεθος της τάξης του 10-9 μέτρα (1/109 μέτρα ή 0,000000001 μέτρα). Ένα μέγεθος μικρότερο και από το μέγεθος βακτηριδίου.
Η νανοτεχνολογία χρειάζεται πολύ χρόνο και πολλά πειράματα για να εξελιχθεί πλήρως, αλλά ήδη έχει προσφέρει φάρμακα που έχουν φέρει επανάσταση. Φάρμακα που είναι αποτελεσματικότερα από τα ήδη υπάρχοντα. Πολλά από αυτά είναι σε πειραματικό στάδιο. Για παράδειγμα, αντικαρκινικά φάρμακα που ‘επιλέγουν’ το στόχο τους και με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν την λειτουργία των, γύρω από αυτά, υγιών κυττάρων (κάτι που κάνουν τα συμβατικά φάρμακα) και επιπλέον καθίστανται πιο οικονομικά για τον ασθενή. Μεταβολίζονται χωρίς ή με λίγες, και ήσσονος σημασίας, παρενέργειες. Οι παρενέργειες που προκαλούν, δηλαδή, δεν επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι «φιλικά» προς τον ασθενή γιατί η χορήγησή τους είναι πρακτική και ανώδυνη.
Παρ’όλα αυτά όμως, όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα έτσι και η νανοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για έναν σκοπό προς όφελος της ανθρωπότητας όσο και για να επωφεληθούν κάποιοι για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους.
Μια τελευταία εφεύρεση είναι νανορομπότ (bioflesh robots) τα οποία αφού εισέλθουν στο σώμα-και ένας τρόπος είναι με κάποιο εμβόλιο-μπορούν να ελεγχθούν εξωτερικά και να προκαλέσουν αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, αλλά και το θάνατό του. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του διευθυντή της Νευροψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Yale Dr. Jose Delgado, το 1974: «Πρέπει να ελέγχουμε τον εγκέφαλο ηλεκτρονικώς. Κάποτε στρατοί και στρατηγοί θα ελέγχονται δια ηλεκτρονικού ερεθισμού του εγκεφάλου… ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει τον νου του κατά βούληση»… Πρακτικά Κογκρέσου Νο 26, Vol. 118, Φεβρ. 24 του 1974.
Το ρεύμα της Νέας Εποχής στόχο έχει την ελάττωση του παγκόσμιου πληθυσμού σε 500 εκατομμύρια! Το έχουν δηλώσει ο Τed Τurner, ιδιοκτήτης του CNN, και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας. Kαι οι δύο επιθυμούν να μειωθεί ο πληθυσμός της γης κατά 80%. Αυτό σημαίνει να χαθούν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (Βλ. Alex Zones, Descent into Tyranny, pp.164, 167, USA, 2002 και το περιοδικό Power of Prophesy, The World Cup Conspiracy, May 2002).
Παράλληλα, όμως, τίθεται το ερώτημα «πώς θα πείσουν τόσο κόσμο να δεχθεί το εμβόλιο». Αρκεί η απειλή μιας πανδημίας και η ανάγκη εμβολιασμού για προφύλαξη. Βεβαίως, ο κίνδυνος από πανδημίες είναι υπαρκτός. Όμως, υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός εις βάρος ανυποψίαστων ανθρώπων.
Η επιστήμη είχε, έχει και θα έχει να προσφέρει στον άνθρωπο. Να προσφέρει επιτεύγματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του. Ακόμα όμως και η πιο αθώα ανακάλυψη ή εφεύρεση σε λάθος χέρια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώσουμε την επιστήμη, αλλά επιβάλλεται η χρήση της να γίνεται με ανιδιοτέλεια και προς όφελος της ανθρωπότητας.


Θρασύβουλος Ελεζόγλου
Βιοϊατρός



Πρακτικές συμβουλές για την αγάπη προς τον πλησίον


Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν την αγάπη, αλλά ενώ τη ζητάμε έντονα, τη δίνουμε ελάχιστα. Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες συμβουλές από το γεροντικό που μας βοηθάνε στο να προσεγγίσουμε τους άλλους στην καθημερινή μας ζωή και να τους αγαπάμε αληθινά, ώστε μέρα με τη μέρα να βελτιωνόμαστε.
“Αν ζείτε με άλλους, διακονείστε τους πρόθυμα σα να υπηρετείτε τον ίδιο το Θεό. Και μην απαιτείτε αγάπη για την αγάπη σας, μήτε ευγνωμοσύνη για τις θυσίες που κάνετε, μήτε τον έπαινο για την ταπείνωσή σας. Μην ανταποδίδετε τους ονειδισμούς ή τις θλίψεις που τυχόν σας προξενούν. Δείξτε υπομονή και μη θελήσετε ποτέ να πικράνετε κανένα. Να είστε τότε σίγουροι πως το δικό σας όνομα θα συγκαταριθμηθεί στα ονόματα των αγίων "των γεγραμμένων εν τω βιβλίω της ζωής". Υπομένετε αγόγγυστα τους κακούς τρόπους του αδελφού σας, την αγανάκτησή του, την οργή του, τις απερισκεψείες του.
Μην είστε βλοσυροί και απλησίαστοι. Συμπεριφερθείτε σαν τα άκακα παιδιά και, αν χρειαστεί, βοηθείστε πρόσχαρα τον πλησίον σας. Προσοχή, μην τον προσβάλετε έστω και με το βλέμμα σας. Να τον αγαπάτε ολόθερμα, γιατί η αξία του είναι ανεκτίμητη. Είναι μέλος του Χριστού. Γι'αυτόν έχυσε το αίμα Του ο Κύριος. Σε κάθε προστριβή με τον πλησίον σας εξετάστε πρώτα τον εαυτό σας. Ασκώντας αυστηρή αυτοκριτική, σχεδόν πάντα θα διαπιστώνουμε πως αιτία της δυρασκέσκειας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πριν πείτε οτιδήποτε, σκεφτείτε μήπως με τα λόγια σας προσβάλετε το Θεό ή τον πλησίον σας. Αν εσείς γίνατε η αφορμή να πικραθεί ο αδελφός σας, χρησιμοποιήστε κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τη λύπη που του δημιουργήσατε.
Να μη θυμάστε με λύπη το κακό που σας προξένησε ο αδελφός σας, για να μη θυμηθεί και ο Κύριος τις δικές σας αμαρτίες για τις οποίες σας συγχώρεσε. Αποφεύγετε τα λόγια και τις πράξεις που μπορούν να σκανδαλίσουν ή να προσβάλουν τους αδελφούς σας. Τις προσβολές όμως να τις δέχεστε σα δώρο Θεού. Είναι το όπλο που σας προσφέρει ο ίδιος ο Κύριος για να νεκρώσετε τα πάθη που φωλιάζουν στην ψυχή σας. Προτού επισκεφτείτε τον αδελφό σας, θέστε ως όρο στον εαυτό σας να διατηρήσετε και μετά την επίσκεψή σας την ίδια αγαθή διάθεση και αγάπη που τρέφετε και τώρα απέναντί του, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο θα σας υποδεχθεί εκείνος.
Όταν βλέπετε κάποιο συναίσθημα αντιπάθειας προς τον πλησίον ν’αγγίζει την ψυχή σας, αγωνιστείτε να το διώξετε. Υποχρεώστε τον εαυτό σας να εξυπηρετήσει και να διακονήσει με κάθε τρόπο τον συγκεκριμένο αδελφό. Πιέστε τον εαυτό σας στην εξής προσευχή: «Κύριε, σώσε το δούλο Σου (τάδε) και με τις άγιες προσευχές του ειρήνευσε και τη δική μου ψυχή». Βλέποντας ο Κύριος αυτή την καλή σας προαίρεση, όχι μόνο θα ξεριζώσει από μέσα σας την αντιπάθεια, μα και θα σκορπίσει ανάμεσά σας την αγία Του αγάπη. Μην ασχολείστε με το ποιος και γιατί σας αδίκησε. Θυμηθείτε μόνο πως χωρίς παραχώρηση Θεού κανείς δε θα τολμούσε να σας ακουμπήσει. Καλύτερα, λοιπόν, να ευγνωμονείτε τον Κύριο, γιατί οι δοκιμασίες που Αυτός επιτρέπει αποδεικνύουν πως είστε δικά Του παιδιά. Αυτός φροντίζει για σας και με κάθε τρόπο σας καθοδηγεί στη βασιλεία των ουρανών.”

Κων/να Στούμπου
Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος



Τα όνειρα και η σημασία τους

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τα όνειρα που βλέπουν και τα συσχετίζουν με μελλοντικές καταστάσεις και γεγονότα που θα τους συμβούν. Θα αναφερθούμε λοιπόν στις πραγματικές διαστάσεις των ονείρων και κατά πόσο χρειάζεται να τους δίνουμε βαρύτητα.
Σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, καθώς η νύχτα είναι η συνέχεια της ημέρας, θα δει κάποιος όνειρα σχετικά με αυτά που τον απασχόλησαν την ημέρα που πέρασε. Αγώνες, αγωνίες, φόβοι, ελπίδες, επιθυμίες, προσδοκίες, έντονοι πόθοι της ημέρας κ.ο.κ επηρεάζουν τα βραδινά όνειρα. Αυτή είναι η ψυχολογική διάσταση των ονείρων.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση, η φυσική, η οργανική. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να κοιμηθεί με γεμάτο στομάχι ή εντελώς νηστικός και πεινασμένος, ή να μην κοιμάται σε κατάλληλη θέση και να νιώθει δυσφορία, ή να μην έχει σκεπαστεί καλά και να κρυώνει, και πολλές άλλες περιπτώσεις, και αυτό να τον κάνει να βλέπει ευχάριστα όνειρα, ή δυσάρεστα, αγωνίας, εφιάλτες κτλ.
Υπάρχει και μια τρίτη αιτία των ονείρων που στηρίζεται στη μεταφυσική εξήγηση και αφορά τους δαίμονες. Οι δαίμονες δεν πειράζουν τους ανθρώπους με λογισμούς και φαντασίες μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά προσπαθούν και τη νύχτα, στον ύπνο. Σαν πνεύματα που είναι, γνωρίζουν τα αδύνατα σημεία του καθενός και του παρουσιάζουν τα κατάλληλα όνειρα, για να τον παρασύρουν στο κακό, στο πονηρό ή να τον οδηγήσουν στη μελαγχολία, στο φόβο και την ολιγοπιστία. Κάποιες φορές μάλιστα ο δαίμονας συνταιριάζει τις καταστάσεις, ώστε τα όνειρα να «πραγματοποιούνται» και έτσι οι άνθρωποι να στηρίζονται ακόμα περισσότερα σ’αυτά, καλλιεργώντας έτσι τη δεισιδαιμονία και τις προλήψεις.
Αξίζει να γίνει η διευκρίνιση ότι υπάρχουν και όνειρα που τα στέλνει ο Θεός. Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει σπάνια, καθώς και στην ίδια την Αγία Γραφή, που εξιστορεί γεγονότα χιλιάδων ετών, τέτοια όνειρα είναι ελάχιστα. Γι’αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επηρεαζόμαστε τόσο εύκολα από τα όνειρα που βλέπουμε ούτε να επηρεάζουμε άθελά μας και άλλους ανθρώπους.

Κων/να Στούμπου
Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου