Η “Παρέα του Αγίου Ιωάννου” πραγματοποίησε τη χειμερινή της εκδρομή, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Για άλλη μια φορά η εξόρμηση είχε προορισμό τα όμορφα ιστορικά Καλάβρυτα.
     Την Κυριακή 29/01/17 αφότου λειτουργηθήκαμε στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρεόυ, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε ολοταχώς για το χιονοδρομικό κέντρο.
     Πλησιάζοντας θαυμάσαμε τη φύση και την ομορφιά του βουνού δεδομένου ότι ήταν στολισμένο με χιόνι. Στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων παραμείναμε αρκετή ώρα και απολαύσαμε αυτό που αναζητούσαμε, δηλαδή το χιόνι. Οι πιο δειλοί παρέμειναν στον στεγασμένο χώρο πίνοντας τον καφέ τους και απολαμβάνοντας τη θέα έσωθεν, άλλοι έμειναν περισσότερη ώρα έξω για χιονοπόλεμο, φωτογραφίες και ρέμβασμα και οι πλέον θαρραλέοι αψηφόντας το κρύο ανέβηκαν μέσω τελεφερίκ στην επόμενη πίστα.
     Κατόπιν, κατεβήκαμε στα Καλάβρυτα για γεύμα και γλυκό. Στον χρόνο που απέμεινε περπατήσαμε στους όμορφους δρόμους της κωμόπολης.
     Βασικότατος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Λίγα λόγια για το ιστορικό μοναστήρι:
     Η χιλιόχρονη Μονή της Αγίας Λαύρας με την πολυκύμαντη ιστορία της αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, πανελλήνιο εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους και μία από τις αρχαιότερες Μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, αληθινό σέμνωμα της περιοχής.  Συνδεδεμένη αρχικά με τη Μεγίστη Λαύρα του Άθω, διαγράφει αδρομερώς μια ιστορία αντίστοιχη προς τα κατά καιρούς τρία Καθολικά της: Παλαιομονάστηρο - ιστορικός ναός - σημερινή μορφή. Εκείνο, εντούτοις,  πού ανέδειξε  την Αγία Λαύρα φωτεινό μετέωρο, χωρίς να υποτιμούνται άλλες κατά καιρούς υπηρεσίες της σε εθνικά θεμέλια, είναι το γεγονός ότι υπήρξε το θέατρο πολεμικών γεγονότων της μεγάλης Εξέγερσης του 1821 και διεκδικεί την πρωτοπορία του Αγώνα με την κήρυξη της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό κάτω από το θόλο του Ναού της. Στην εθνική συνείδηση προβάλει ως πρωταγωνίστρια  στο μεγάλο Ξεσηκωμό για την Απελευθέρωση. Με καμάρι δείχνει το Λάβαρο του 1821, τα όπλα των αγωνιστών, τα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτοστάτη του Αγώνα, έγγραφα, χειρόγραφα, έντυπα, εικόνες, πολύτιμα Ευαγγέλια (όπως της Αικατερίνης Β  της Ρωσίας) τα ιερά σκεύη και άμφια (σταυρός, λειψανοθήκες, Άγια Ποτήρια κ.λ.π.) ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής και εθνικής αξίας, παρά τις τόσες διώξεις, πυρπολήσεις και καταστροφές της Μονής, της Μονής που προσέφερε στον Αγώνα σε έμψυχο και άψυχο υλικό όσο καμία άλλη. Δίκαια, λοιπόν, αποτελεί σύμβολο ιερό και κιβωτό του νεοελληνισμού, και δίκαια, σε περίοπτη θέση κοντά στη Μονή, στήθηκε μεγαλόπρεπο το Ηρώο των Αγωνιστών του 1821. Η Αγία  Λαύρα διδάσκει τι προσέφεραν οί Μονές στο Έθνος και στις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες του «ελληνοχριστιανικού» πολιτισμού μας, τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες ημέρες (πηγή: http://www.im-ka.gr).
     Αφότου προσκυνήσαμε την επιβλητική ιερά εικόνα της Θεοτόκου της Αγίας Λαύρας, επιστρέψαμε στη βάση μας. Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό που μας δίνει τόσες ευλογίες και τόσες ευκαιρίες για χαρά και σύσφιξη των σχέσεων των μελών της αγαπημένης μας “παρέας”.









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου