ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ







Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή για την Εκκλησία μας που την τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 21 Νοεμβρίου, γιατί αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία της Αγίας Άννας και του Ιωακείμ, ένα πιστό ζευγάρι στον αληθινό Θεό, που στις καρδιές τους φώλιαζε η λαχτάρα να γίνουν γονείς, να αποκτήσουν δηλαδή ένα παιδί. Τα χρόνια περνούσαν αλλά δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν. Παρόλα αυτά, όμως όχι μόνο δεν έπαψαν να ελπίζουν και να προσεύχονται στο Θεό, αλλά ακόμη είχαν τάξει να προσφέρουν στις υπηρεσίες Του το παιδί που θα τους χάριζε. Η Άννα δεν έχασε την πίστη της στο Θεό, κάθε στιγμή περίμενε να γίνει το θαύμα γιατί μόνο ο Θεός ξέρει πια είναι η κατάλληλη στιγμή. Έτσι, λοιπόν, όταν πια η Άννα είχε γεράσει αρκετά, ο Θεός της χάρισε ένα μωρό, την μονάκριβη κόρη της, την εκλεκτή του Θεού, αυτή που προξένησε την σωτηρία των ανθρώπων και την συμφιλίωσή τους με το Θεό, την Υπεραγία και Δέσποινα Θεοτόκο Μαρία. Στις καρδιές του ζευγαριού κυριαρχούσε η χαρά για την εκπλήρωση του θαύματος αλλά όμως δεν ξεχάσανε ποτέ το <<μεγάλο τους τάμα>>, να αφιερώσουν την κόρη τους στο Ναό, στην υπηρεσία του Θεού. Έτσι λοιπόν, όταν η Μαρία έγινε 3 ετών, οι γονείς της την πήγαν στο Ναό να την αφιερώσουν στο Θεό όπως είχαν υποσχεθεί. Εκεί, την παρέδωσαν στον Αρχιερέα Ζαχαρία ο οποίος την ευλόγησε και την εισήγαγε στα Άγια των Αγίων. Την λαμπρή αυτή είσοδο της Παρθένου στο ναό ονομάζουμε <<Εισόδια της Θεοτόκου>>. Η Είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προαγγελία του Χριστού για την σωτηρία του κόσμου. Εκεί,στο ναό, η Παναγία έμεινε για δώδεκα χρόνια αφοσιωμένοι στο Θεό, όπου τρεφόταν από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ με ουράνια τροφή. Ώσπου ήρθε η μέρα του Θείου Ευαγγελισμού και των ουράνιων μηνυμάτων που προμήνυε τη σάρκωση του Ιησού Χριστού. Μέσα στα σπλάχνα της εσκήνωσε ο ίδιος ο Θεός. Έγινε μάνα Θεού και Αειπάρθενος μητέρα εις τους αιώνας. Όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της έφερε το θείο μήνυμα, ότι δηλαδή θα γεννήσει τον Υιό του Θεού και θα βρεθεί έγκυος, παρόλο που ήξερε ότι αυτό τιμωρείται με λιθοβολισμό, εκείνη έδειξε πλήρη υποταγή και εμπιστοσύνη μπροστά στο θείο θέλημα. Ήταν η μόνη γυναίκα που συγκέντρωσε όλες τις αρετές, ήταν δηλαδή <<Κεχαριτωμένη>>. Αυτή την καθαρή από αμαρτίες γυναίκα διάλεξε ο Θεός και την αξίωσε να γεννήσει τον Σωτήρα μας.
Με βάση την παραπάνω διήγηση για την Θεοτόκο, έχουμε την σύνθεση της εικόνας των Εισοδίων. Το κύριο πρόσωπο της εικόνας είναι η τριετής Παναγία, η οποία απεικονίζεται σαν ώριμη γυναίκα, δε εμφανίζει τίποτα το παιδικό, εκτός από το μικρό μέγεθος του σώματός της. Εικονίζεται την στιγμή που οι γονείς της την παραδίδουν στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία κι εκείνη στέκεται με μεγάλη ευλάβεια, πράγμα που υποδηλώνει την προθυμία και την χαρά της για την προσέλευσή της στο ναό του Κυρίου. Ο αγιογράφος εμφανίζει την Παναγία ως ώριμη γυναίκα και όχι ως την πραγματική της ηλικία, έχοντας ένα σκοπό. Γιατί θέλει εμείς να συλλάβουμε το πνεύμα της και την εκκλησιολογική της διάσταση. Το ίδιο ευλαβικά και με μεγάλη συγκίνηση απεικονίζονται και οι γονείς της, η Άννα και ο Ιωακείμ, οι οποίοι την παραδίδουν στα χέρια του Αρχιερέα με τέτοιο τρόπο που υποδηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να τον ευχαριστήσουν. Έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάνω στην μονάκριβη κόρη τους προσέχοντάς την με μεγάλη συγκίνηση. Πίσω απεικονίζονται πολλές νεανίδες να κρατούν αναμμένες λαμπάδες και να προπέμπουν την Παναγία να οδηγώντας την στο Ιερό. Οι αναμμένες λαμπάδες θέλουν να υποδείξουν την μία νοητή λαμπάδα, την Παναγία και να προδηλώσουν την ανείπωτη μελλοντική αίγλη. Αυτή η αίγλη θα είναι ο Χριστός, γιατί από την Παναγία θα ανέλαμπε φωτίζοντας τους καθισμένους ανθρώπους στο σκοτάδι της αμαρτίας. Σε κάποιες εικόνες, η Παναγία εμφανίζεται πίσω από τον Ζαχαρία, αριστερά, καθισμένη σε καθέδρα με 3 σκαλιά και να περιμένει την τροφή που της φέρνει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Η Παναγία να παραμείνει ως νέα Κιβωτός της Διαθήκης στο Άγιο των Αγίων, ως η «έμψυχος Κιβωτός» και στα 12 χρόνια της παραμονής της εκεί, θα τρέφεται θαυματουργικά με Ουράνια τροφή.

Η Παναγία, λοιπόν, αφιερώθηκε στο Θεό και με πλήρη υποταγή δέχτηκε το θείο θέλημά Του. Εμείς όλοι που αγοραστήκαμε από τον Χριστό με το μόνο τίμημα το Άγιο Αίμα Του, τι κάνουμε; του ανήκουμε στ’ αλήθεια; Αυτό θα το ψάξουμε μέσα μας και συγκεκριμένα στον τρόπο της ζωής μας. Δεχόμαστε τις φουρτούνες και τις μπόρες (αρρώστιες, θάνατοι, προβλήματα) όπως τις μπουνάτσες και τις καθημερινές ευλογίες; αν ψάξουμε, θα καταλάβουμε ότι τις χαρές και τις ευλογίες Του τις δεχόμαστε υμνούντες τον Κύριο, ενώ τις δοκιμασίες αγανακτισμένοι και ζητώντας τον λόγο από Αυτόν. Ε τότε, δεν μπορούμε να νιώθουμε σαν δικά του παιδιά αφού δεν του έχουμε εμπιστοσύνη και δεν του δινόμαστε ολοκληρωτικά.
Εύχομαι λοιπόν, η γιορτή αυτή των Εισοδίων της Θεοτόκου να σταθεί η αφορμή να κάνουμε όλοι εμείς την αυτοκριτική μας για το αν έχουμε αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Κύριο. Ας το κάνουμε όσο είναι ακόμα καιρός………



ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΪΝΑ
φοιτήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών Πατρών



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου