ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Νο 13 - Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΛΙΕΥΣ


Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΛΙΕΥΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ




«Ο ΝΟΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ»

Η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μία λογική παραδοχή ορισμένων αληθειών αλλά ζωή και κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό. "Εστίν δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων". Ο Απόστολος Πάυλος στην Προς Εβραίους επιστολή αναφέρει ότι η πίστη είναι ύπαρξη όσων ελπίζουν καθώς και απόδειξη πραγμάτων που δε βλέπονται με τους σωματικούς οφθαλμούς. Είναι επομένως βίωμα το οποίο έχει ποικίλες εκφράσεις. Εκφράζεται η πίστη με την υπακοή στο θέλημα του Θεού καθώς και με τη συμμετοχή των ανθρώπων στα μυστήρια της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στο μυστήριο της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας. Η πίστη επίσης εκφράζεται με το παράδειγμα κάθε ανθρώπου προς τους συνανθρώπους και βέβαια εμπράκτως εκφράζεται με την αγάπη προς τον πλησίον όπως πρώτος ο Κύριος Ιησούς Χριστός εδίδαξε. Η πίστη εκφράζεται στα πρόσωπα των Αγίων που απαρτίζουν την Εκκλησία του Χριστού: προφήτες, διδάσκαλοι, ασκητές, αναχωρητές, μοναχοί και μοναχ ές, δια Χριστόν σαλοί και αναρίθμητα πλήθη μαρτύρων, ανδρών και γυναικών. Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα υπερτερεί η Παναγία Θεοτόκος η μητέρα του Θεού και Λόγου, που αξιώθηκε να κυοφορήσει τον Υιό του Θεού. Επίσης, Στο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού κι εκείνα των Αγίων Αποστόλων, των μαθητών του Χριστού. Ένας τέτοιος Άγιος στον οποίο εκφράζεται η πίστη μας στο Θεό είναι ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας.
"Δεύτε οπίσω μου, και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων" είπε ο Χριστός περπατώντας στη θάλασσα της Γαλιλαίας στον Ανδρέα και στον Αδελφό του το Σίμωνα που ήταν ψαράδες και "ευθέως αφέντες τα δίκτυα αυτών ηκολούθησαν αυτώ" σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο (ΜΑΡΚ α 17-18). Έτσι, ο Άγιος Ανδρέας είναι για μας ένας Άγιος που κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μας,
καθώς είναι εκείνος που δέχθηκε πρώτος την κλήση από τον Χριστό μας για να τον ακολουθήσει και να γίνει μαθητής Του. Αυτού του είδους την κλήση δεχθήκαμε και πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε στην Εκκλησία και ο Άγιος Ανδρέας ευφραίνεται γι' αυτήν την αποδοχή. Πρεσβεύει δε στο Θεό από τη θριαμβεύουσα Εκκλησία να προσφέρει σε κάθε άνθρωπο επί γης αυτή την κλήση.
Όπως σε κάθε τόπο υπάρχουν κάποιοι Άγιοι που ξεχωρίζουν, έτσι και στην Πάτρα δεσπόζει ο Άγιος Ανδρέας. Για τους κατοίκους της είναι προστάτης, για τους αρρώστους γιατρειά, για τους ταξιδιώτες ένα σημαντικό προσκύνημα, για τους κατατρεγμένους βοήθεια. Για εμάς ο Άγιος Ανδρέας είναι φίλος, στον οποίο προστρέχουμε να ακουμπήσουμε το πρόβλημά μας αλλά και να μοιραστούμε τη χαρά μας καθώς όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος "Καλόν κέκτησθαι φίλους τους νοερούς φίλους, ουδείς γαρ έτερος ούτω προς αρετήν ημίν συνεργεί". Είναι καλό να αποκτάμε φίλους τους νοερούς φίλους γιατί κανένας άλλος δεν θα μας βοηθήσει τόσο για την αρετή. Ζητάμε λοιπόν από τον Άγιο Ανδρέα τη συνδρομή του προς την πορεία της αρετής και της τελειώσεως.
Ο βίος και τα θαύματα του Αγίου Ανδρέα είναι γνωστά. Ο όσιος Θαλάσσιος, ο οποίος εκφράζει τη διδασκαλία του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού αναφέρει "Τω της πίστεως κτήματι ταύτα καθεξής επακολουθεί, φόβος Θεού, εγκράτεια ηδονών, υπομονή πόνων, ελπίς εις Θεόν, απάθεια και αγάπη". Όλα αυτά εκφράζονται στη ζωή του Αγίου Ανδρέα με τη μαθητεία του κοντά στο Χριστό, τα αποστολικά του ταξίδια μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, στην Μικρά Ασία, στην Κωνσταντινούπολη, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία όπου χειροτόνησε ιερείς και εγκατέστησε επισκόπους και τελικά με την παραμονή του στην πόλη της Πάτρας όπου στο όνομα του Ιησού Χριστού θεράπευσε πολλούς αρρώστους και επετέλεσε θαύματα και δίδαξε το Ευαγγέλιο του Κυρίου. Πολύ δε περισσότερο η έκφραση της πίστης φαίνεται στον τρόπο θανάτωσης του Αγίου που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου Του σταυρώθηκε σε ξύλο σχήματος Χ και υπέμεινε τον πόνο για να γευτεί το Αιώνιο Φως και τη Χαρά. Ο Άγιος Ανδρέας έζησε όπως όλοι οι Άγιοι "ξένοι και παρεπίδημοι επί της γής' όπως αναφέρει και ο Απόστολος Παύλος στην Προς Εβραίους επιστολή. Και ο βίος του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για μας και για κάθε Χριστιανό καθώς εκφράζει αυτό που αναφέρει ο όσιος Θαλάσσιος "Αρχή πρακτικής, πίστης Χριστού . τέλος δε ταύτης, αγάπη Χριστού". Με αυτή την ελπίδα προστρέχουμε στον Άγιο Ανδρέα και προσευχόμαστε να πρεσβεύει στον Κύριό μας Ιησού Χριστό για τους ταπεινούς Του δούλους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΟΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ

«Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»

Η πίστη είναι ένα γνώρισμα που χαρακτηρίζει τους χριστιανούς. Μέσω αυτής εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη φιλάνθρωπη δύναμη του Θεού και Πατέρα μας. Το να έχουμε πίστη είναι «να ελπίζουμε για εκείνα που δεν είναι ορατά, αλλά αληθινά». Ο Απόστολος Ανδρέας ήταν μια από τις απλοϊκές ψυχές που μελετούσε τις γραφές και περίμενε με λαχτάρα και διακαή πόθο την εκπλήρωση των υποσχέσεων του θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Γεμάτος φλογερή πίστη κλήθηκε πρώτος απ’ όλους τους μαθητές από τον Ιησού να τον ακολουθήσει. Ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους που αγωνίστηκε με ζήλο, όπως και οι υπόλοιποι απόστολοι, για να μεταδώσει το φως το αληθινό σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και αυτό γίνεται γνωστό από τις πολλές περιοδείες του.
Η άφιξή του στην Πάτρα, όπου και ο τελευταίος του σταθμός άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πόλη όπου κήρυξε και μαρτύρησε. Ταρακούνησε συθέμελα την πίστη των ειδωλολατρών κάνοντας πολλά θαύματα και κερδίζοντας πολλούς τους οδήγησε στο φως της αγάπης του Χριστού. Μετά από 2000 χρόνια η πίστη μας στην αγάπη του Πολιούχου μας παραμένει αταλάντευτη και απόλυτη εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Οι ορθόδοξοι κάτοικοι αυτής της πόλεως αλλά και της Αχαΐας γενικότερα, τον σεβόμεθα, τον τιμούμε με δέος και με ευλάβεια και τον προσκυνούμε μέσα στον μεγαλοπρεπέστατο ναό του γονατισμένοι και πολλές φορές δακρυσμένοι μπροστά στην Αγία Κάρα και στον Αιματοβαμμένο Σταυρό του μαρτυρίου του.
Όλα αυτά συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυρίως δε κατά το μήνα Νοέμβριο με ποικίλες εκδηλώσεις στην πόλη μας.Εμείς οι νέοι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Άγιο Ανδρέα με την καθολική συμμετοχή όλων μας την ημέρα της ιεράς μνήμης του. Το αδιαχώρητο του πλήθους να αποτελεί την αληθινή και μοναδική έκφραση της αγάπης αυτού του λαού και κυρίως των νέων στο πρόσωπο του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα.


ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:
ΓΚΟΛΦΗ ΠΑΤΡΟΥΛΑ,
ΓΛΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,
ΚΗΠΟΥΡΓΟΥ ΕΛΕΝΗ




«Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΜΑΣ»

O Άγιος Ανδρέας ο Προστάτης της Πάτρας ως γνωστόν ένας ασήμαντος ψαράς της Γαλιλαίας ήταν ο πρώτος μαθητής του Χριστού και για το λόγο αυτό ονομάστηκε πρωτόκλητος. Ακολούθησε πιστά τον Κύριο , άκουσε τις διδασκαλίες του, είδε τα θαύματα του, σαγηνεύθηκε απ’ το παράδειγμα του, εγκλωβιστηκε στην αγάπη του. Μετά την Πεντηκοστή ξεκίνησε μεγάλα ταξίδια με ένα και μοναδικό στόχο και σκοπό: να κηρύξει τον λόγο του Χριστού. Κατέληξε στην Πάτρα την οποία αγάπησε σε τέτοιο βαθμό ώστε την αγίασε χύνοντας ακόμα και το αίμα του επάνω στο σταυρό. Δοξάζουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό για το μεγάλο δώρο που μας προσέφερε, τον Πρωτόκλητο Απόστολο μας, ώστε η εκκλησία μας να ονομαστεί Αποστολική Εκκλησία και με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ναός Του κάθε μέρα και κάθε λεπτό μας ανοίγει τις θύρες του και μας προκαλεί και μας προσκαλεί να ατενίσουμε τη μορφή του να προσκυνήσουμε τα ιερά του λείψανα και να πάρουμε τις ευλογίες από τον Άγιο μας.
Εμείς οι νέοι έχουμε έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης και αφοσίωσης στον Πολιούχο μας. Εκφράζουμε σε εκείνον τα συναισθήματά μας με ποικίλους τρόπους, τους οποίους εμείς γνωρίζουμε και επικοινωνούμε μαζί του, επειδή εκείνος γνωρίζει και τις αδυναμίες μας και τους πειρασμούς που έχουν να κάνουν με την ηλικία μας και επειδή γνωρίζει τις μικρές και μεγάλες πτώσεις μας. Ωστόσο δεν παύει να παραμένει δίπλα μας σε κάθε δύσκολη ώρα και στιγμή! Τον ευχαριστούμε, τον ευγνωμονούμε, τον αγαπούμε και του προσφέρουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε για κατοικία του την ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ,
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ



«Ο ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»

O Ανδρέας (ή Ανδρεύς ή Ανδρείας =τολμηρός, χωρίς φόβο) ήταν ο αδερφός του Σίμωνα Πέτρου. Φέρει ελληνικό όνομα και καταγόταν από την πόλη Βηθεσδά της Γαλιλαίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης και Ιωάννα. Με τον αδερφό του, Σίμωνα Πέτρο, μετερχόταν το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη Τιβεριάδας. Η Καινή Διαθήκη ουσιαστικά σιωπά, πλήν λιγοστών αναφορών, για το πρόσωπο του ενώ οι σχετικές παραδόσεις και οι θρύλοι πολλαπλασιάζονται από τον 3ο αιώνα και ιδιαίτερα κατά τον 8ο και 9ο αιώνα.
Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν το Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος». Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά την Πεντηκοστή και το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, με τον αδερφό του Πέτρο και άλλους μαθητές βρέθηκαν στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου και εκεί έδρασε ανάμεσα στους Εθνικούς και Ιουδαίους, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη. Από τη Σινώπη ο Ανδρέας μαζί με το Ματθία και άλλους μαθητές πήγαν στη Σαμψούντα, όπου ίδρυσαν εκεί μια ακόμη τοπική Εκκλησία. Αφού περιήλθε τις περιοχές του Πόντου, της Ιβηρίας και την Παρθία γύρισε στα Ιεροσόλυμα, μάλλον το 34 μ.Χ., για να γιορτάζει το Πάσχα με τους λοιπούς μαθητές.
Στη δεύτερη πορεία του, μέσω της Αντιοχείας, πήγε στην Έφεσο, τη Λαοδικεία της Φρυγίας, την Οδυσσούπολη της Μυσίας, στη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή της Βιθυνίας , την Νικομήδεια, την Χαλκηδόνα, την Άμαστρι για να καταλήξει και πάλι στη Σινώπη. Αργότερα επισκέφθηκε τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα, τους Αλανούς, τους Ζήκχους, τους Βοσπορινούς και τους Χερσονήτες για να επιστρέψει μια ακόμη φορά στη Σινώπη. Στην συνέχεια πέρασε από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο με τελικό σταθμό την Πάτρα.
Σημαντική δράση του στη πόλη, όπου και σταυρώθηκε το 66 μ.Χ. , έχοντας κάνει πολλά θαύματα. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για την παρουσία και τα θαύματα του Αγίου στην Πάτρα. Με ορμητήριο την Πάτρα, ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λέσβιος και ο διάδοχός του Αιγεάτης. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του Ανθύπατου Αιγεάτη, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο, πιθανώς την εποχή του διωγμού του Νέρωνα.
Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο θεό «δόκιμον εργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2:15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.
O Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας. Την 1-6-1908 θεμελιώθηκε ο νέος ναός Του δίπλα στον παλαιό ναό υπό τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Το 1910 το μαρμάρινο βάθρο είχε φθάσει 2 μέτρα πάνω από το έδαφος, αλλά ο μηχανικός Α. Μεταξάς που είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής βρήκε το έδαφος ασταθές και ιδιαίτερα σε πιθανούς σεισμούς. Τελικά εξαιτίας των πολέμων μόλις το 1934 άρχισε η νέα θεμελίωση κ κατασκευάστηκε ο κεντρικός θόλος του ναού. Λόγω φιλονικιών ότι ο ναός δεν ήταν βυζαντινός επήλθε νέα καθυστέρηση. Μετά το 1945 έγιναν τροποποιήσεις των σχεδίων ιδιαίτερα για το σχήμα του θόλου.
Μελετώντας το βίο του Αγίου Ανδρέα και αντλώντας πληροφορίες από διάφορες πηγές αντιλαμβανόμαστε ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι ιδιαίτερα σεβαστός και αγαπητός ανά τον κόσμο. Η παράδοση στη Σκωτία θεωρεί τον Ανδρέα προστάτη Άγιο της από το 750 μ.Χ. και θέλει το λείψανο του να μετακομίστηκε στη Σκωτία. Η σημαία της χώρας έφερε τον χιαστό σταυρό σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, συμπεριελήφθη στην αγγλική σημαία. Υπάρχει επίσης αρχαία ρωσική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στην Ρωσία από τον Απόστολο Ανδρέα καθώς θρυλείται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο.
Τώρα διατηρώντας την δράση που είχε στην πόλη και πρωτεύουσα της Αχαΐας μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκχριστιανισμό των κατοίκων της και πως έδωσε και ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο των Πατρών. Οι Πατρινοί τον αγαπούν ιδιαίτερα και αισθάνονται μεγάλη χαρά όταν ακούνε για το πρόσωπο του Αγίου Ανδρέα, τόσο που όταν θέλουν να ζητήσουν ή να ικετεύσουν και γενικά αναζητούν πρεσβευτή θερμό για αυτούς στο Θεό, ο Άγιος Ανδρέας είναι ο πρώτος επικαλούνται. Επίσης αν πάμε στο παρελθόν λίγο πίσω βλέπουμε την μεγάλη σημασία που έδινε η ιεραρχία της Ελλάδας στο πρόσωπο του Αγίου καθώς όταν ένας νέος ναός εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Νικόδημο στις 26-9-1974, συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, καθώς επίσης και άλλοι 30 αρχιερείς των Εκκλησιών της Ελλάδος, Κων/πόλεως, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων.
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, είναι χτισμένος στον τόπο του μαρτυρίου του. Σ’ αυτόν φυλάσσεται και η κάρα του της οποίας η μετακομιδή από την Ιταλία έγινε την 26-9-1964. Με το όνομα Άγιος Ανδρέας ονομάζεται θεραπευτήριο, ακόμη και το Νοσοκομείο της πόλης γεγονός που μαρτυρά την πίστη προς το πρόσωπο του Αγίου ότι αφιερώνοντας του το νοσοκομείο αυτός θα ενεργεί προς όφελος και υγεία σωματική και ψυχική των ασθενών της Πάτρας. Επίσης από το 1966 καθιερώθηκαν τα Πρωτοκλήτεια : καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πριν την εορτή του Αγίου στις 30 Νοεμβρίου. Έτσι δόθηκε μια άλλη διαπίστευση πως οι κάτοικοι, η πολιτεία και οι φορείς της Πάτρας έχουν δώσει μεγάλη σημασία και θέλουν κάθε εκδήλωση κοινωνική, αθλητική κτλ να οργανώνεται με αναφορά στο όνομα του Αποστόλου μας που ευλογεί κάθε δραστηριότητα της πόλης. Τέλος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

ΜΑΡΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΚΟΣΤΩΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ , ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ



«Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ»

Και ενώ αισίως διανύουμε το σωτήριο έτος 2009, μετά τη θεία ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού χριστού, μας δίδεται μία ακόμα ευκαιρία να εορτάσουμε, να πανηγυρίσουμε και να εκφράσουμε έτσι σε Εκείνον τα πιο ωραία συναισθήματα που πλημμυρίζουν την καρδιά μας στο πρόσωπο του Πρωτόκλητου των μαθητών Αυτού Άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο. Αυτός ο μήνας, ο Νοέμβριος, έχει αποτυπωθεί στο νου μας ως ο μήνας του Πολιούχου μας και μάς συγκλονίζει την ύπαρξη ολόκληρη, σκεπτόμενοι το μέγιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από το «ΕΥΡΗΚΑΜΕΝ ΤΟ ΜΕΣΣΙΑ». Η γνωριμία μας με τον Σωτήρα Χριστό και η ενσωμάτωσή μας στο δικό του Σώμα, δηλαδή την εκκλησία, ο εκχριστιανισμός του ευλογημένου λαού ανήκουν στον Πρωτόκλητο. Πέραν τούτων, η προστασία και η διαφύλαξη από τα όσα φυσικά φαινόμενα και γεγονότα αυτού του τόπου είναι συνυφασμένα με τον Πρωτόκλητο, διότι Αυτός είναι και θα είναι η παρηγοριά και η ελπίδα μας στις όποιες αντιξοότητες της ζωής. Συνεπώς, η πίστη μας στον Πολιούχο και Προστάτη μας εκδηλώνεται, εκφράζεται και βιώνεται με έναν τρόπο, όπως αυτός αρμόζει σ’ αυτόν τον απεσταλμένο για μας και την πόλη μας Πρωτόκλητο μαθητή Εκείνου. Πλήρεις πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πόλη μας με τη συμμετοχή όλων των πιστών, ιδιαιτέρως κατά το μήνα Νοέμβριο, όπως προείπα, έρχονται να τονίσουν το θρησκευτικό μας συναίσθημα, να μας προάγουν πνευματικά ώστε να αποδείξουμε την αγάπη μας και την αφοσίωσή μας στον «Ηγούμενο» διότι είναι εντολή Κυριακή « Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγο του Θεού» ( Εβρ. 13, 7 )

ΘΕΟΔΩΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΣΚΑΛΑ




«Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΣ»

Η ορθόδοξος εκκλησία μας στις 30 Νοεμβρίου εορτάζει τη μνήμη του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του πρωτοκλήτου. Ο Άγιος Ανδρέας ανήκει στην ομάδα των δώδεκα αποστόλων και πρώτος εκλήθη από τον Σωτήρα Χριστό γι’ αυτό και ονομάσθηκε και πρωτόκλητος. Ακολούθησε το Χριστό σ’ όλη τη δημόσια δράση Του, έζησε από κοντά τα θαύματα Του, άκουσε το Θείο Λόγο Του και είδε το Πάθος ,την τριήμερη Ταφή και την ένδοξη Ανάστασή Του. Μετά την Πεντηκοστή ο απόστολος Ανδρέας όπως και οι υπόλοιποι μαθητές ακολουθώντας την εντολή του Διδασκάλου τους «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Διασχίζοντας πολλές χώρες και πόλεις φτάνει και στην ειδωλολατρική πόλη των Πατρών όπου κηρύττει το λόγο του Θεού, κάνει θαύματα και κάποιοι Πατρινοί γίνονται οι πρώτοι Χριστιανοί όπως ο Λέσβιος, η Μαξιμίλλα και ο Στρατοκλής. Ο Απόστολος Ανδρέας ετελείωσε το αποστολικό του έργο στην Πάτρα με μαρτυρικό σταυρικό θάνατο σε σταυρό σχήματος Χ και είναι ο προστάτης της πόλης των Πατρών και όλης της Αχαΐας. Η πίστη μας στον Απόστολο Ανδρέα εκφράζεται με την συμμετοχή μας:1)στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε χρόνο η τοπική εκκλησία μας κατά το μήνα Νοέμβριο <<Τα πρωτοκλήτεια >>2)Στις εορταστικές ακολουθίες κατά την εορτή του Αγίου(εσπερινού, όρθου, θείας Λειτουργίας) και τη συμμετοχή μας στα μυστήρια.3)Εις την Λιτανεία της κάρας του Αγίου Αποστόλου. Στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου φυλάσσεται η κάρα του και τμήμα από το σταυρό που μαρτύρησε. Οι πιστοί προσέρχονται και προσκυνούν και λαμβάνουν την ευλογία του Αγίου και του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Κατά τις ημέρες της εορτής του, λαοθάλασσα πλημμυρίζει τον Ιερό Ναό του προκειμένου να προσκυνήσει την αγία του κάρα, να λειτουργηθεί και να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων. Η λαοθάλασσα επιβεβαιώνει τον λόγο του Κυρίου "δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων" Ματθ. δ ΄΄19 Ο Απόστολος Ανδρέας ανήγγειλε στον αδερφό του τον Σίμωνα "ευρήκαμεν Τον Μεσσίαν" και τον οδήγησε στον Ιησού. Είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη των Πατρών και για τους πιστούς ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας και πρέπει να χαιρόμαστε για αυτή την ευλογία που μας χάρισε ο Θεός.

ΜΑΡΙΑ ΚΗΠΟΥΡΓΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΛΕΞΙΑ ΚΗΠΟΥΡΓΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ


«Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΜΑΣ»

Ο Άγιος Ανδρέας ονομάστηκε <<Πρωτόκλητος>>, γιατί ήταν ο πρώτος που κάλεσε ο Ιησούς για μαθητή του. Αμέσως μόλις έλαβε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα της Πεντηκοστής, άρχισε να περιοδεύει και να διδάσκει τον Λόγο του Κυρίου. Ο Άγιος Ανδρέας ταξίδεψε σε πολλά μέρη, μέχρι που έφτασε και στην Πάτρα. Όσοι βρίσκονταν εκεί, ακούγοντας τα λόγια του πίστεψαν στον Ιησού και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Στην Πάτρα ο Άγιος Ανδρέας έκανε πολλά θαύματα και θεράπευσε πολλούς ανθρώπους πάσχοντες από διάφορες ασθένειες. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους αρρώστους που θεράπευσε ήταν και η γυναίκα του άρχοντα της πόλης εκείνης της εποχής, η Μαξιμίλλα η οποία ήταν ειδωλολάτρισσα και πιστεύοντας στα θαύματα και την Χριστιανική πίστη έγινε Χριστιανή. Η ευσέβειά της όμως εξόργισε τον Άρχοντα τον Αιγειάτη και ο ίδιος πρόσταξε την σταύρωση του Αγίου. Ο κόσμος της Πάτρας όμως αντέδρασε για την πράξη του αυτή και τότε ο Αιγειάτης μετανιωμένος για το άδικο έπεσε σε έναν γκρεμό όπου μετά πήρε το όνομα Υψηλά Αλώνια. Ο Άγιος δεν άντεξε επάνω στον σταυρό και το σώμα του ενταφιάστηκε στο σημείο όπου είναι σήμερα η Επισκοπή Παλαιών Πατρών. Έτσι, λοιπόν, η διδασκαλία του Αγίου και η πίστη του κόσμου συνέβαλε στο χτίσιμο της μεγαλύτερης εκκλησίας των Βαλκανίων εις μνήμην του Αγίου μας, ο οποίος προστατεύει την πόλη μας και τους κατοίκους της καθημερινά. Οι θεραπευτικές του ικανότητες οδήγησαν στο να πάρει το νοσοκομείο της Πάτρας το όνομά του,<<Νοσοκομείο ΄΄Ο Άγιος Ανδρέας>>. Ο Άγιος Ανδρέας είναι για εμάς τους Πατρινούς ο προστάτης μας, το στήριγμά μας στις δύσκολες ώρες. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να πατάμε αυτά τα ιερά χώματα τα οποία πάτησε και ο Άγιος μας τα τελευταία χρόνια του βίου του και να προσκυνούμε τα ιερά λείψανα του να μας δώσει φώτιση να αφοσιωθούμε και εμείς στο θείο θέλημα και να αγαπήσουμε τον Κύριό μας Ιησού. Ακόμη και σήμερα το έργο του Αγίου Ανδρέα συνεχίζει να επιτελείται, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από το πλήθος κόσμου που κατακλύζει τον ιερό ναό, που είναι αφιερωμένος στην χάρη του, για να προσκυνήσουν την Τίμια κάρα και τον Ιερό Σταυρό σε σχήμα Χ. Όλοι μαζί, λοιπόν, προσευχόμαστε καθημερινά ο Άγιος Ανδρέας να προστατεύει εμάς και την πόλη μας και να μας δίνει την δύναμη να ακολουθούμε με αγάπη και αφοσίωση τον δρόμο του Κυρίου.
Αμήν

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΪΝΑ

Φοιτητρια




«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ»

Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας δεν είναι ήρωες. Είναι δείκτες αγώνα, υπομονής, ταπείνωσης. Είναι πρότυπα αγωνιστικής δράσης και πάνω απ’ όλα υποδείγματα απλότητας. Δεν έγιναν Άγιοι για τη μόρφωσή τους –υπάρχουν και μορφωμένοι- αλλά για την υπέρβαση των παθών, την άσκηση, την υπομονή, το μαρτύριο. Και το μαρτύριό τους γίνεται μαρτυρία και φάρος για μας. Η αγάπη τους για το Χριστό κινεί τα νήματα της ζωής του. Και έχει σημασία αυτό για μας, αφού καλούμαστε να τους μιμηθούμε στο θάρρος, στην αγωνιστική διάθεση, καθώς και στην πνευματική τους ανάσταση.
Για το λαό της Πάτρας, σίγουρα ο όρος «Άγιος» ταυτίστηκε με τον πολιούχο της, τον Άγιο Ανδρέα, τον γίγαντα- μαθητή, τον ιεραπόστολο Απόστολο, τον μάρτυρα, το συσταυρωμένο με το Χριστό.
Η ζωή του, η κλήση του, η παρουσία του κοντά στο Χριστό, η Αποστολική του πορεία, σίγουρα είναι αποτελέσματα πίστης. Μίας πίστης που μας παροτρύνει να τον μιμηθούμε, να του μοιάσουμε, να τον φτάσουμε.
Αγωνιστής και ανυποχώρητος, γίνεται ο μαθητής-πρότυπο, ο μάρτυρας-υπόδειγμα, ο πιστός στρατιώτης υπομονής και αγωνιστικού φρονήματος.
Η κραυγή του «Ευρύκαμεν τον Μεσσίαν» αντιλαλεί μέσα στους αιώνες σαν τις καμπάνες του ναού του στην Πάτρα-ενός απ’ τα ωραιότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής ορθόδοξης ναοδομίας. «Ευρύκαμεν τον Μεσσίαν» ομολογεί και το πιστεύει χωρίς αμφιβολίες, χωρίς περιστροφές, χωρίς υποχωρήσεις.
Πρώτος στην κλήση και πρώτος ίσως μεταξύ ίσων στην κλίση του για μαθητής, Απόστολος και μάρτυρας, γίνεται μετά την Ανάσταση του Χριστού και βασικός ιεραπόστολος, διαδίδοντας το μήνυμα του Αναστημένου στην Κύπρο, τον Πόντο, τη Σινώπη, το Βυζάντιο, την Ελλάδα και κυρίως στην Πάτρα, όπου αφήνει και αφιερώνει τη ζωή του. «Δια πίστεως οι Άγιοι κατηγωνίσαντο» και ο Άγιος Ανδρέας ξεπέρασε αυτά τα όρια της πίστης. Η πίστη του γίνεται αγώνας και ο αγώνας γίνεται πίστη μας.
Ο λαός της Πάτρας κουβαλά μια βαριά κληρονομιά μιας πλούσιας αγωνιστικής μορφής, που, καλείται να την μετατρέψει σε αγιαστική πορεία. Οι παραδόσεις γύρω απ’ τη ζωή του, τη δράση του, το μαρτύριό του, αλλά και μετά το θάνατό του, δίνουν μια ζωντανή απόδειξη της πίστης αυτού του πολύμορφου, πολύπαθου και πολύπλοκου λαού της Πάτρας. Ενός λαού που «κλονίζεται» στο ανοιξιάτικο καρναβάλι της Αποκριάς, αλλά μεγαλουργεί με την παρουσία του, στο πανηγύρι του Αγίου Ανδρέα. Για το λαό της Πάτρας που πιστεύει απλά, γνήσια, απλοϊκά ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προστάτης του, ο Πολιούχος του, η αγαπημένη αυτή Αγία ύπαρξη στέκεται πάντα δίπλα του, αγωνιά μαζί του, νιώθει τις ανησυχίες και τα προβλήματά του. Ο πρωτόκλητος Άγος της λίμνης Γεννησαρέτ γίνεται ο Έλληνας φύλακας της ιχθυόσκαλας της Πάτρας, αλλά και ολόκληρου του λαού της.
Οι πιστοί της Πάτρας έχουν το δικό τους πρότυπο αγώνα, τον δικό τους Άγιο. Γιατί ένας λαός που δεν έχει Άγιο, είναι καταδικασμένος για αυτό και το μεγαλύτερο καύχημά μας είναι ο Άγιος Ανδρέας. Και στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, σίγουρα ο φάρος του φωτίζει και οδηγεί τις απλοϊκές μας καρδιές στον αγώνα. Γίνεται το στήριγμα μας, η πνευματική μας καθοδήγηση, η πυξίδα, το όριο. Πιστεύοθμε… μέχρι εκεί που μπορεί να μας φτάσει ο Άγιος Ανδρέας…

Μαρία Οικονόμου
Φοιτήτρια


«Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ»

Κάθε άνθρωπος για να πετύχει στη ζωή του πρέπει να βάζει διάφορους σκοπούς, διάφορα ιδανικά που θα αγωνίζεται να τα πραγματοποιήσει αλλά και θα πιστεύει σ’ αυτά. Είναι η πίστη η θαυματουγή δύναμη που εξασκεί τεράστια επίδραση στην ψυχική ζωή του ανθρώπου στη σταδιοδρομίατου και στη γενική εξελιξή του. Λέγοντας πίστη εννοούμε σταθερή ψυχική και διανοητική προσήλωση σε κάποιο αντικείμενο συγκεκριμένο ή αφηρημένο. Εννοούμε την ολοκληρωτική αφοσίωση του ανθρώπου σε ανώτερες ηθικές και πνευματικές αρχές καθώς και στους επιδιωκόμενους σκοπούς . Όταν η πίστη στη θρησκεία κορυφωθεί ο άνθρωπος γίνετε γίγαντας ικανός και να θυσιαστεί ακόμη γι’ αυτήν. Με τη δύναμη της οι μάρτυρες του χριστιανισμού δοκιμάστηκαν από εμπαιγμούς και μαστιγώσεις ακόμα από διωγμούς και φυλακίσεις, λιθοβολήθηκαν, πριονίσθηκαν υπέστησαν πολλές δοκιμασίες από πειρασμούς, πέθαναν αφού σφαγιάσθηκαν με μάχαιρα περπλανήθηκαν φορώντας αντί για ενδύματα δέρματα πρόβατου. Υπέστησαν δε τα μαρτύρια για να πετύχουν μια άλλη καλύτερη ανάσταση.
Ετσι ήταν και ο απόστολος Ανδρέας μέσω της πίστης του προς τον Χριστό και σε αυτά που του δίδαξε προσπάθησε να τα μεταδώσει και αυτός με την σειρά του σε εμάς μέσω του ιερού Ευαγγελίου. Ακόμα και πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του και σε αυτά που πίστευε.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι χωρίς πραγματικά το στήριγμα μιας πίστης δεν μπορεί να ζήση ο άνθρωπος. Είναι ατελής και αδύνατος και θέλει κάπου να ακουμπήσει, κάτι ν’ ατενίσει για να μπορέσει να προχωρήσει. Αλλιώς θα τον ταράξουν οι αποτυχίες και θα τον παρασύρει στην ντροπή και στην θλίψη η αναζήτηση μόνο της υλικής χαράς. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η πίστη και γι’ αυτό είναι μεγάλη η σημασία της για όλους. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, που μας γνώρισε δια του Αποστόλου Ανδρέου την αληθινή πίστη που μας φωτίζει, μας ενδυναμώνει και μας οδηγεί εις «παν έργον αγαθόν και Σοι ευάρεστον»

Σταματοπουλου Μαρια
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΣΧ. ΕΜΠΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Αναστασοπουλος Σπυρος
Μηχανολογος



ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Από τους επιβλητικότερους ήρωες και θριαμβευτές της αγίας μας τοπικής εκκλησίας ο τιμώμενος και εορταζόμενος ένδοξος Πολιούχος μας Απ. Ανδρέας περίλαμπρον προβάλλει σ’ολους μας –κυρίως στους νέους μας- το παράδειγμα της δικής του ομολογίας και του δικού του χριστιανικού και μαρτυρικού θριάμβου. Και εκφράζουμε την πίστη μας και την αφοσίωσή μας εις εκείνον : οι υπεύθυνοι με την εγρήγορση, οι γυναίκες με τη σεμνότητα, τα παιδιά με την υπακοή, οι μεγάλοι με την ταπείνωση, οι διωκόμενοι με την καρτερία, οι αγωνιζόμενοι με την δύναμη της αρετής, όλοι και όλες με το φόβο στον Θεό, την πνευματική ανάσταση, την ηθική τελείωση έχοντας πάντοτε ως παράδειγμα και πρότυπο τον Απόστολο και Άγιον και Πολιούχο μας ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ



π. Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου